Till ca 200 pepparkakor
INGREDIENSER:
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl sirap (helst ljus)
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kademumma
1 msk malda kryddnejlikor
1/2 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl +lite mjöl till utbakningen
GÖR SÅ HÄR:
Socker, sirap och vatten i en kastrull.
Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
Skiva margarinet eller smöret och lägg det i en bunke tillsammans med alla kryddorna
Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå en stund tills smöret eller margarinet smält.
Rör om då och då.
Låt svalna så att det blir ungefär rumsvarmt.
Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. (den sväller sedan.)
Arbeta ihop degen med t.ex. en trägaffel.
Låt degen vila 1-2 dygn i kylskåpet.
innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse.
BAKA UT SÅ HÄR :
Kavla ut en liten degbit i taget- det är alltid enklast.
Tryck inte ut degen utan kavla lätt och fint.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda tunna kakor i 200-225 grader i 4-6 min. Pass på noga - pepparkakorna bränns förfärligt lätt.
Plåtarna behöver inte smörjas om de inte råkar vara alldeles nya.
Då får man smörja med lite margarin eller smör eller använda bakplåtspapper.
NAMI PEPPARKAKOR!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.